Spolno življenje

Spolnost je nepogrešljiv del našega življenja in je povezana z našo identiteto in splošnim počutjem. Bolečina, okorelost in utrujenost, ki so povezane z revmatizmom, lahko nanjo vplivajo negativno. Raziskave so pokazale, da imajo hujše bolečine in gibalna oviranost večji vpliv na spolno življenje ne glede na spol.

Telesni vpliv bolezni ima lahko čustven vpliv na intimna razmerja. Spremembe v videzu, povečanje ali zmanjšanje telesne teže, težave pri gibanju ali manj energije lahko poslabšajo samopodobo in samozavest. Ljudje z revmatoidnim artritisom se zato morda počutijo manj zaželeni in bolj krhki.

Vendar je tudi z revmatoidnim artritisom mogoče uživati v aktivnem spolnem življenju. Naslednji nasveti vam pri tem lahko pomagajo:

  • Med partnerjema je nujna odprta in odkrita komunikacija o čustvih in željah. Svoja čustva zaupajte odprto in odkrito. Če spregovorite o strahovih, vas partner lahko pomiri in podpre. Neprijeten občutek ali strah lahko partner dojame kot zavračanje, kar povzroči oddaljevanje in čustveno bolečino.
  • Spolnost vključite v del dneva, ko se počutite najbolje. Če je treba, protibolečinska zdravila vzemite vsaj pol ure prej.
  • Izogibajte se hladnim temperaturam in se prepustite toplemu tušu oziroma kopeli ali se ogrejte z odejo.
  • Miselnost je vse – namesto da je spolnost cilj, več pozornosti namenite čustveni in telesni bližini.

Vir: American College of Rheumatology. Rheumatoid Arthritis. Povzeto po: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Living-Well-with-Rheumatic-Disease/Sex-Arthritis. Datum dostopa: 25. 1. 2021.

SI-IMMR-210002