Povezane bolezni

Bolezni IMID

Vnetni revmatizmi spadajo v skupino vnetnih avtoimunih kroničnih bolezni oziroma t.i. bolezni IMID (IMID je krajše za angleško poimenovanje teh bolezni: immune-mediated inflammatory disease), ki so do določene mere povezane med seboj. Kljub temu, da prizadenejo različne organe, imajo veliko skupnih značilnosti:

  • točen vzrok ni popolnoma poznan (verjetno kombinacija genetskih dejavnikov in vpliva okolja),
  • vnetna pot je enaka,
  • motnje v uravnavanju imunskega sistema,
  • bolezni so kronične in se jih ne da popolnoma pozdraviti,
  • običajno se izmenjujejo različno dolga obdobja zagonov in mirovanja bolezni,
  • velikokrat prizadenejo mlajšo, aktivno populacijo,
  • imajo velik vpliv na kakovost življenja.

Luskavica

Luskavica (psoriaza) je kronična večplastna sistemska vnetna bolezen, ki se najpogosteje pokaže na koži in je povezana s psoriatičnim artritisom. Bolezen prizadene okoli 2-3 % prebivalstva, v Sloveniji je okoli 40.000 ljudi z luskavico.

O luskavici je pogosto napačno mnenje, da je le kožno obolenje. Dejansko je kronična (dolgotrajna) bolezen imunskega sistema. Znanstveniki menijo, da se pojavi zato, ker imunski sistem po pomoti aktivira reakcijo v kožnih celicah, ki pospeši cikel njihove rasti. Luskavica v plakih, ki je najpogostejša oblika bolezni, povzroča odebeljene luščeče se spremembe, srbeča mesta na koži in rdeče zaplate.

O luskavici lahko več preberete spletni strani www.luskavica-psoriaza.si.

Uveitis

Z uveitisom poimenujemo raznovrstno skupino vnetnih bolezni, ki prizadenejo različne dele očesa (šarenico, ciliarnik in žilnico). Vzrok so največkrat motnje v imunskem sistemu ali sistemske, predvsem revmatske bolezni, redko je vnetje posledica okužbe. Kar 70-90 % vseh uveitisov se pojavi med 20. in 60. letom oziroma se polovica bolnikov z boleznijo sreča v tretji ali četrti dekadi življenja.

KVČB

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je povezana s spondiloartritisi. Gre za imunsko pogojeno bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi. Bolezen je kronična, torej ni popolnoma ozdravljiva. Za bolezen so značilni zagoni vnetja in različno dolga obdobja remisije, v katerih je posameznik brez težav. KVČB lahko zdravimo, zato večina oseb s to boleznijo ob ustreznem zdravljenju živi normalno življenje.

KVČB je skupno ime za dve bolezni s podobnimi značilnostmi:

  • ulcerozni kolitis, pri katerem vnetje prizadene le vrhnjo plast debelega črevesa,
  • Crohnova bolezen, ki se lahko pojavi v kateremkoli delu prebavne cevi, vnetje pa lahko zajame vse plasti črevesne stene, mezenterij in bezgavke ob črevesu.

Kadar bolezni ne moremo uvrstiti ne v eno ne v drugo skupino bolezni, govorimo o intermediarnem ali nedoločenem kolitisu.