Psoriatični artritis

Kaj je psoriatični artritis?


Psoriatični artritis je z luskavico povezana revmatska bolezen, ki je prav tako avtoimunske narave. Če je ne zdravimo ustrezno, lahko nastanejo nepopravljive okvare sklepov, lahko tudi invalidnost.

Več o luskavici lahko preberete na strani www.luskavica-psoriaza.si.

Kdo lahko zboli?


Pojavlja se pri moških in ženskah v enakem odstotku ter po navadi izbruhne pri mlajših odraslih med 30. in 55. letom starosti. Vzroki psoriatičnega artritisa še niso znani in raziskani, vendar gre najverjetneje za zapleteno medsebojno delovanje 3 dejavnikov:

 • imunskega sistema,
 • genetskih dejavnikov in
 • dejavnikov okolja.

Dejavniki tveganja za pojav psoriatičnega artritisa so:

 • luskavica (psoriaza) je največji dejavnik tveganja za pojav psoriatičnega artritisa, še zlasti če so prizadeti tudi nohti,
 • družinska nagnjenost: pri številnih bolnikih s psoriatičnim artritisom se ta bolezen pojavlja v ožjem sorodstvu (starši, bratje, sestre),
 • starost med 30 in 55 let: takrat ljudje najpogosteje zbolijo.

Kako bolezen prepoznamo?


Simptomi psoriatičnega artritisa so različni in ne vedno najbolj jasni. Za pomoč smo vam pripravili vprašalnik o tveganju za psoriatični artritis.

Kam po strokovno diagnozo?


Revmatične bolezni praviloma diagnosticira zdravnik specialist revmatolog, kamor družinski zdravniki napotijo ljudi, za katere sumijo, da bi lahko imeli revmatične bolezni. Revmatolog nato običajno pregleda sklepe, opravi laboratorijske preiskave in različna  slikanja (denimo ultrazvok sklepov).

Katere sklepe najpogosteje prizadene?


Psoriatični artritis lahko povzroča bolečine in togost v naključno razporejenih sklepih (asimetrični artritis) ali pa na istih sklepih na obeh straneh telesa (simetrični artritis). Bolezen se Iahko pojavi v kateremkoli sklepu, značilno je otekanje in bolečine v prstih na rokah in nogah. Prizadene lahko tudi križ, zapestja, kolena ali gležnje.

Kako sta povezana psoriatični artritis in luskavica?


 • Približno 30 % ljudi z luskavico ima lahko tudi psoriatični artritis (1)
 • Pri približno 85 % bolnikov s psoriatičnim artritisom se najprej pojavijo simptomi luskavice (2)
 • Simptomi psoriatičnega artritisa se lahko pojavijo tudi več let po prvih simptomih luskavice (3)

 


1. Philip J. Mease, MD, et. al. Prevalence of rheumatologist-diagnosed psoriatic arthritis in patients with psoriasis in
European/North American dermatology clinics. Journal of the American Academy of Dermatology. Volume 69, Issue 5,
November 2013, Pages 729–735.
2. Jacobson CC, Kimball AB. Psoriasis: Epidemiology. In: Gordon KB, Ruderman EM, editors. Psoriasis
and Psoriatic Arthritis – An Integrated Approach. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2005: 49.
3. Floranne C. Wilson et. al.: Incidence and Clinical Predictors of Psoriatic Arthritis in
Patients With Psoriasis: A Population-Based Study. Arthritis Rheum. 2009 February 15; 61(2): 233–239.
doi:10.1002/art.24172.

 

Več o luskavici lahko preberete na spletnem mestu www.luskavica-psoriaza.si.

Kako poteka zdravljenje?


Sodobno zdravljenje revmatičnih bolezni temelji na stalnem spremljanju aktivnosti bolezni, čemur se nato prilagaja tudi intenzivnost zdravljenja. Ključno je zdravljenje do cilja (t.i. koncept treat to target), kar pomeni, da bolezen zdravimo do merljivega in dosegljivega cilja, ki si ga skupaj zastavita zdravnik in bolnik.

Cilj sodobnega zdravljenja je umiritev (remisija) bolezni, ki jo lahko dosežemo le z zgodnjim zdravljenjem in s prilagajanjem zdravljenja aktivnosti bolezni.

Za zdravljenje revmatičnih bolezni je na voljo več vrst zdravil:

 • protibolečinska zdravila (analgetiki), ki lajšajo bolečine,
 • nesteroidni antirevmatiki, ki jih imenujemo tudi simptomatska zdravila. Ta zdravila blažijo tako bolečine kot sklepno vnetje. Možna je tudi kombinacija nesteroidnih antirevmatikov z analgetiki,
 • imunomodulirajoča zdravila, ki vplivajo na imunski odziv in na ta način umirjajo vnetje. Na voljo so tudi biološka zdravila in najsodobnejši JAK zaviralci, ki jih imanujemo tudi tarčna zdravila.