Spanje

Shot of two adorable little boys having fun with their father at home

Osebe z revmatoidnim artritisom se pogosto soočajo z motnjami spanja in te negativno vplivajo na kakovost njihovega življenja. Najpogostejše težave so slaba kakovost spanja, težavno uspavanje in občutek utrujenosti ali neprespanosti.

Motnjam spanja pogosto posvečamo premalo pozornosti, vendar je nujno ukrepati, da bi izboljšali njegovo kakovost, s tem pa pozitivno vplivali na duševno zdravje ter splošno počutje.

Poleg zdravljenja z zdravili nekatere študije kažejo, da tudi druge terapije izboljšajo kakovost spanja, kot so fizioterapija, meditacija, joga, masaža ali akupunktura.

Spanje lahko izboljšate še z naslednjimi preprostimi tehnikami in vedenji:

  • Navade: pomembno je, da se vsak dan zbudite in zaspite ob približno enakem času. Ta navada bo sporočila možganom, kdaj je čas za spanje. Topla kopel, nezahtevne raztezne vaje ali joga lahko pomagajo telesu, da se pripravi na spanje. Branje ali poslušanje pomirjujoče glasbe prav tako prispeva k temu, da se zvečer sprostite.
  • Tema: ko se stemni, naše telo začne izločati melatonin, hormon za spanje. To je eden od načinov, da naše telo prepozna čas za spanje. Svetloba, še zlasti zaradi zaslonov, lahko zavre sproščanje melatonina. Zato se pred spanjem izogibajte gledanju televizije ali uporabi računalnika oziroma mobilnega telefona.
  • Popoldanski počitek: če je le mogoče, se izogibajte daljšega popoldanskega spanca, saj lahko zmoti vaš naravni ritem spanja. Če potrebujete počitek, popoldansko spanje omejite na 30 minut in si nastavite alarm.
  • Zdravo življenje: redna in zmerna vadba (vendar ne pred spanjem) lahko pomaga izboljšati kakovost spanja. Zvečer se izogibajte obilnejšim obrokom in pijačam s kofeinom ali alkoholom.

Če potrebujete pomoč pri obvladovanju nočnih bolečin ali če imate dolgotrajne motnje spanja, se pogovorite z zdravnikom.

Viri:
Goes AC et al. Rev Bras Reumaol 2017; 57 (4): 294298.
– Grabovac I. et al. J Clin Med 2018; /: 336.
Tang NKI et al. Sleep 2015; 38 (11): 1751–1764.
– Versusarhtritis. Povzeto po: https://www.versusarthritis.org/news/2019/may/top-tips-for-good-sleep/. Datum dostopa: 25. 1. 2021.


SI-IMMR-210002