Poznamo več vrst revme

Kaj je revma?


Izraz revma oziroma revmatizem ljudje najpogosteje razumemo kot težave z gibali – sklepi in mišicami. Vendar so revmatične bolezni zelo obširno področje, ki ne zadeva zgolj sklepov in mišic. V ta širok spekter težav pa spadajo tudi vnetni revmatizmi.

Kaj so vnetni revmatizmi?


Gre za kompleksno skupino kroničnih avtoimunih bolezni. Ena izmed najpogostejših značilnosti vnetnih revmatizmov je vnetje sklepov, ki se kaže z več znaki in simptomi (denimo boleči, otekli sklepi, slabša gibljivost in okorelost sklepov, pordeli in topli sklepi). V to skupino med drugim spadajo:

Kako jih diagnosticiramo?


Revmatične bolezni praviloma diagnosticira zdravnik specialist revmatolog, kamor družinski zdravniki napotijo ljudi, za katere sumijo, da bi lahko imeli revmatične bolezni. Revmatolog nato običajno pregleda sklepe, opravi laboratorijske preiskave in različna slikanja (denimo ultrazvok sklepov).

Sum za določene revmatične bolezni pa lahko preverimo sami, s pomočjo vprašalnikov o znakih in simptomih. To sta denimo vprašalnik za prepoznavanje vnetne bolečine v križu ali pa vprašalnik za prepoznavanje znakov psoriatičnega artritisa.

Kako poteka zdravljenje?


Zdravljenje vnetnih revmatizmov vodi specialist revmatolog. Sodobno zdravljenje temelji na stalnem spremljanju aktivnosti bolezni in ciljih zdravljenja, čemur se nato prilagaja tudi intenzivnost zdravljenja.

Pogosta vprašanja o revmi


Preberite najbolj pogosta vprašanja in odgovore.

Ali so z revmo povezane še kakšne druge bolezni?

Prikaži odgovor +

Vnetni revmatizmi spadajo v skupino vnetnih avtoimunih kroničnih bolezni, ki so do določene mere povezane med seboj. Kljub temu, da prizadenejo različne organe, imajo veliko skupnih značilnosti:

  • točen vzrok ni popolnoma poznan (verjetno kombinacija genetskih dejavnikov in vpliva okolja),
  • vnetna pot je enaka,
  • motnje v uravnavanju imunskega sistema,
  • bolezni so kronične in se jih ne da popolnoma pozdraviti,
  • običajno se izmenjujejo različno dolga obdobja zagonov in mirovanja bolezni,
  • velikokrat prizadenejo mlajšo, aktivno populacijo,
  • imajo velik vpliv na kakovost življenja.

Kakšna telovadba je primerna za revmatike?

Prikaži odgovor +

Telesna vadba za izboljšanje oziroma ohranjanje čim bolj normalne telesne teže, drže ter gibljivosti hrbtenice in sklepov je zelo pomembna. Za obvladovanje revme je priporočljivo izvajati več vrst vaj: terapevtske vaje za revmatike (dihalne vaje, vaje za revmatoidni artritis in spondiloartritise) in šport oziroma rekreacija glede na vaše zmožnosti. Pred vsako spremembo načina vadbe ali telesne aktivnosti je priporočljiv posvet z zdravnikom.

Kako poteka sodobno zdravljenje revme?

Prikaži odgovor +

Sodobno zdravljenje revmatičnih bolezni temelji na stalnem spremljanju aktivnosti bolezni, čemur se nato prilagaja tudi intenzivnost zdravljenja. Ključno je zdravljenje do cilja (t.i. koncept treat to target), kar pomeni, da bolezen zdravimo do merljivega in dosegljivega cilja, ki si ga skupaj zastavita zdravnik in bolnik.