Vaša beseda je ključna pri obvladovanju RA

Zanima me več

Pogovorite se o zdravljenju in prevzemite nadzor nad RA

Revmatoidni artritis (RA) je več kot zgolj bolečina. Tudi kadar vas ne boli, se morda sprašujete, kdaj bo naslednji zagon bolezni. Če svoje aktivnosti načrtujete z mislijo na zagon ali če vam tudi milejši simptomi bolezni otežujejo vsakdanje življenje, ima RA na vas prevelik vpliv.

Zdaj imate priložnost, da se poglobljeno pogovorite z zdravnikom. Z njim boste pripravili načrt, s katerim boste lažje dosegli cilje zdravljenja.

Na tej spletni strani boste našli informacije, ki vam bodo pomagale bolje obvladati bolezen: kakšno zdravljenje RA je na voljo v Sloveniji, kaj pomeni zdravljenje do cilja, kaj je remisija, zakaj je pomembna velika zavzetost za zdravljenje, kako lahko sami bolje obvladujete RA in podobno.

Za vas smo pripravili še dva vprašalnika, ki vam bosta pomagala pri pogovoru z zdravnikom. Zdravniku zaupajte svoje izzive ali vprašanja in lažje vam bo pomagal.

zdravljenja
RA
Cilji
zdravljenja
Remisija
Pogovor
z zdravnikom

Sodobno zdravljenje

Sodobno zdravljenje RA temelji na stalnem spremljanju aktivnosti bolezni, čemur se nato prilagaja intenzivnost zdravljenja. Ključno je zdravljenje do cilja, kar pomeni, da bolezen zdravimo do merljivega in dosegljivega cilja, ki si ga skupaj zastavita zdravnik in oseba z RA. Cilj sodobnega zdravljenja je umiritev (remisija) bolezni, ki jo lahko dosežemo le z zgodnjim zdravljenjem in s prilagajanjem zdravljenja aktivnosti bolezni. Za zdravljenje RA je na voljo več vrst zdravil:

  • Protibolečinska zdravila (analgetiki) lajšajo bolečine.
  • Nesteroidni antirevmatiki, ki jih imenujemo tudi simptomatska zdravila, blažijo tako bolečine kot sklepno vnetje, možna je tudi kombinacija nesteroidnih antirevmatikov z analgetiki.
  • Zdravila, ki spreminjajo potek bolezni (tako imenovana imunsko modulirajoča zdravila), ki vplivajo na imunski odziv in tako umirjajo vnetje. Mednje spadajo tudi:
    • biološka zdravila, ki zavirajo delovanje določenih beljakovin, ki so predvsem posredniki vnetja, zato jih imenujemo tudi tarčna zdravila; ta zdravila si osebe z RA same ali s pomočjo zdravstvenega osebja aplicirajo z vbrizgavanjem v podkožje (subkutano) ali pri zdravniku prejmejo intravensko infuzijo;
    • zaviralci JAK, najnovejša zdravila za zdravljenje RA, ki so prav tako tarčna zdravila; gre za prva zdravila v obliki tablet, ki so po učinkovitosti primerljiva z biološkimi, [1] hkrati raziskave kažejo, da ljudje z RA raje jemljejo zdravila v obliki tablet. [2]

Kaj za vas pomeni izboljšanje?

Pred pregledom pri zdravniku razmislite, kako bi lahko zmanjšali vpliv RA na vaše življenje. Lahko gre za kratkoročne ali dolgoročne cilje ali za dejavnosti in vaše počutje pred boleznijo. Poskusite si zastaviti jasne in dosegljive cilje. Denimo: Rada bi prehodila 5 kilometrov. To je bolj oprijemljiv cilj kot: Želim zmanjšati bolečine.

Med pregledom se raje osredotočite na cilje kot le na simptome RA. Zdravnik bo tako vedel, kaj točno želite doseči.

Povprašajte zdravnika o različnih vrstah zdravljenja in se z njim pogovorite, kateri pristop je za vas najprimernejši.

Kaj je remisija?

Zdravljenje RA je več kot zgolj blaženje bolečin in drugih simptomov. Ali veste, da je danes možno upočasniti ali celo zaustaviti napredovanje bolezni?

Remisija (ali umiritev bolezni) je pri vsaki osebi drugačna. Najpreprostejša razlaga remisije je stanje, ko dobro nadzorujete bolezen in se počutite bolje. Lahko ste celo povsem brez težav. V remisiji se upočasni degeneracija sklepov, to pa pripomore k splošnemu izboljšanju vašega zdravja.

Vaš zdravnik ocenjuje napredovanje RA s kliničnimi metodami, kot so krvne preiskave in ocene, koliko vas RA ovira pri vsakdanjem življenju, koliko vas boli, in potek drugih simptomov.

Zdravnik na remisijo gleda z medicinskega, vi pa z osebnega vidika. Pomembno je, da se pogovorita in sporazumeta, kaj remisija pomeni za vas.

Odkrito se pogovorite

Simptome bolezni dnevno spremljajte in beležite daljše obdobje. Tako se boste z zdravnikom na pregledu lahko pogovarjali bolj poglobljeno, in ne le o težavah, ki vas pestijo na dan pregleda.

Simptome spremljajte na več načinov (intenzivnost, pogostost in trajanje zagonov bolezni) in zabeležite vpliv bolezni s konkretnimi primeri (bolniške odsotnosti, nezmožnost igranja z otroki ali vnuki). Prav tako spremljajte svoje duševno počutje (zaskrbljenost, negotovost, frustracije zaradi bolezni).

1. Harrington R. et al; JAK Inhibitors in Rheumatoid Arthritis: An Evidence-Based Review on the Emerging Clinical Data; J Inflamm Res. 2020; 13: 519–531.

2: Alten R. et al; Examining patient preferences in the treatment of rheumatoid arthritis using a discrete-choice approach; Patient Prefer Adherence 2016;10:2217–28.

Če ne naredim ničesar

Nekaj je zagotovo res: izboljšanje boste težko dosegli, če ne boste odločno spregovorili o RA. Vaša beseda lahko pomembno pripomore pri iskanju boljšega načina za doseganje ciljev zdravljenja. Vaš zdravnik ne more točno vedeti, kako se počutite. Potek bolezni najbolje poznate vi sami – odkrito se pogovorite z zdravnikom in mu zaupajte svoje težave in skrbi. Tako bo bolje razumel, kaj doživljate. S pogovorom o izzivih, ciljih in načinih zdravljenja lahko izboljšate kakovost svojega življenja. Vse, kar morate storiti, je, da začnete ta pogovor. Zato smo za vas pripravili dva vprašalnika, ki vam bosta pri tem pomagala.

Vodnik za pogovor z zdravnikom

Prenesite vodnik, ki vam bo omogočil bolj poglobljen pogovor z zdravnikom.

Izpolnite vodnik za pogovor Prenesite si vodnik

Vprašalnik za ocenitev zdravja

Prenesite vprašalnik, s katerim boste ocenili vpliv RA na vsakdanje življenje.

Izpolnite vprašalnik Prenesite si vprašalnik

Dodatne informacije o RA s povezavami

Oglejte si dodatne vsebine, ki vam bodo pomagale bolje razumeti in obvladati RA: kaj pomeni zdravljenje do cilja, kaj je remisija, zakaj je pomembna velika zavzetost za zdravljenje, vaje za osebe z RA in podobno.